Blog

Btw in het digitale tijdperk:

wat betekent dit voor uw organisatie? [2]

11 september 2023

Met het nieuwe wetsvoorstel VAT in the Digital Age (ViDA) gaat er veel veranderen in de btw-regelgeving.

In deze blog vertelt Menno Steur welke impact - én voordelen - de veranderingen concreet kunnen hebben voor uw organisatie.

We staan aan de vooravond van ingrijpende veranderingen in het btw-stelsel, waarvan deskundigen de impact vergelijken met de invoering van de euro in 2002. Wanneer u uw organisatie niet op tijd voorbereidt, dan kunt u in de toekomst grote (financiële) risico’s lopen. De nieuwe wetgeving raakt vooral de processen die te maken hebben met facturatie, compliance en alles wat daarmee verbonden is, waaronder Accounts Payable. Dit heeft gevolgen voor uw mensen en uw processen, maar ook voor de systemen die deze processen ondersteunen. In een serie blogs vertelt Menno Steur, Director Solutions bij Spendlinq, hoe u uw organisatie kunt voorbereiden op de eisen die het nieuwe digitale btw-stelsel stelt. En belangrijker nog, hoe u deze veranderingen in uw voordeel kunt laten werken. In blog 2 van deze serie legt Menno uit welke impact - én voordelen - de veranderingen concreet kunnen hebben voor uw organisatie.

VAT in the Digital Age: impact én voordelen voor uw organisatie

Het is een feit dat we aan de vooravond staan van ingrijpende veranderingen in het (digitale) btw-stelsel door het nieuwe wetsvoorstel VAT in the Digital Age – of kortweg ViDA. Worden de voorstellen aangenomen, dan raakt de toekomstige wetgeving organisaties in alle processen die te maken hebben met facturatie en compliance - waaronder Accounts Payable - en de systemen die deze processen ondersteunen. Bovendien wordt met het oog op de voorgenomen digitale rapportagevereisten het belang van actueel en betrouwbaar inzicht in data alleen maar groter. “Om mee te kunnen blijven draaien zullen veel organisatie hun (financiële) processen en systemen grondig tegen het licht moeten houden. Misschien wordt het noodzakelijk om uit te kijken naar nieuwe(re) software of zijn slechts kleine wijzigingen in processen of configuratie nodig”, zegt Menno. Welke impact - én voordelen - de veranderingen concreet kunnen hebben voor uw organisatie wordt hier met een aantal voorbeelden toegelicht.

 

  • Wettelijke compliance
    De voorgenomen maatregelen voorzien in een voorgeschreven standaard voor e-facturatie, die ervoor zorgt dat organisaties voldoen aan de vastgestelde criteria voor btw-compliance. Het specificeert richtlijnen voor de structuur, inhoud, geldigheid, integriteit en archivering van elektronische facturen.

 

  • Besparingen in geld en tijd
    Het gebruik van e-facturen kan de kosten die gemoeid zijn met papieren en pdf-facturen, zoals scannen & herkennen (OCR) en opslag, drastisch verlagen. Het bespaart ook tijd door administratieve werkzaamheden te automatiseren, fouten te verminderen en facturen sneller te verwerken.

 

  • Snellere betalingen
    Omdat facturen onmiddellijk worden uitgegeven en naadloos kunnen worden opgenomen in boekhoudsystemen, maakt e-facturatie kortere verwerkingscycli mogelijk. Dit verbetert de cashflow en vermindert de tijd die organisaties moeten wachten op betalingen.

 

  • Betere nauwkeurigheid
    Door het facturatieproces te automatiseren, vermindert e-facturatie de kans op fouten en conflicten. Het vermindert fouten bij het invoeren van gegevens, garandeert een uniforme opmaak en maakt automatische validatie van factuurgegevens mogelijk.

 

  • Auditing en rapportage worden eenvoudiger
    E-facturatieplatforms kunnen naadloos samenwerken met boekhoudsystemen en maken het mogelijk om facturen centraal te beheren. Hierdoor kunt u audits stroomlijnen, heeft u beter grip op de kwaliteit van uw data en het stelt uw organisatie in staat om eenvoudig nauwkeurige btw-aangiften op te stellen.

 

  • Grensoverschrijdende transacties verlopen vlotter en efficiënter
    De nieuwe wetgeving ondersteunt een consistente aanpak van e-facturatie in alle EU-lidstaten, waardoor grensoverschrijdende transacties vlotter en efficiënter verlopen. De vereisten voor facturering worden geharmoniseerd, waardoor het niet langer nodig is om in elk rechtsgebied verschillende standaarden te hanteren.

 

Tip: Wacht niet te lang met implementatie

“Op dit moment lijkt 2028 nog ver weg, maar toch is het van cruciaal belang dat u uw organisatie nu al gaat voorbereiden op de implementatie van de nieuwe voorgestelde wetgeving. Denk maar aan de noodzakelijke aanpassingen in uw financieel beheer, die niet in een paar maanden te realiseren zijn”, zegt Menno.

 

 

Lees de whitepaper | Het nieuwe digitale btw-stelsel en de toekomst van uw Accounts Payable-proces.

 

VAT in the Digital Age, bent u er klaar voor? We staan aan de vooravond van ingrijpende veranderingen in het btw-stelsel. De nieuwe wetgeving raakt vooral de processen die te maken hebben met facturatie, compliance en alles wat daarmee verbonden is, waaronder Accounts Payable. Dit heeft gevolgen voor uw mensen en uw processen, maar ook voor de systemen die deze processen ondersteunen. Wat gaat er veranderen in het nieuwe digitale btw-stelsel? Wat betekent dit voor uw organisatie? Hoe kunt u uw organisatie voorbereiden op de eisen die de nieuwe wetgeving stelt? En belangrijker nog, hoe kunt u deze veranderingen in uw voordeel laten werken? In deze whitepaper zet Menno Steur de antwoorden voor u op een rij.

 

Download hier de whitepaper. 

Ook interessant voor u?

Wilt u meer weten?

Wij helpen u graag verder.

Laat het ons weten!