Blog

Btw in het digitale tijdperk:

bent u er klaar voor? [3]

26 september 2023

Wat betekent VAT in the Digital Age (ViDA) voor uw organisatie? Welke impact kunnen de veranderingen hebben op uw organisatie én hoe kunt u deze in uw voordeel laten werken?

In deze blog legt Menno Steur uit hoe u uw organisatie kunt voorbereiden op de eisen die de nieuwe wetgeving stelt.

We staan aan de vooravond van ingrijpende veranderingen in het btw-stelsel, waarvan deskundigen de impact vergelijken met de invoering van de euro in 2002. Wanneer u uw organisatie niet op tijd voorbereidt, dan kunt u in de toekomst grote (financiële) risico’s lopen. De nieuwe wetgeving raakt vooral de processen die te maken hebben met facturatie, compliance en alles wat daarmee verbonden is, waaronder Accounts Payable. Dit heeft gevolgen voor uw mensen en uw processen, maar ook voor de systemen die deze processen ondersteunen. In een serie blogs vertelt Menno Steur, Director Solutions bij Spendlinq, wat er gaat veranderen in het nieuwe digitale btw-stelsel, welke impact de veranderingen concreet kunnen hebben op uw organisatie én hoe u deze in uw voordeel kunt laten werken. In blog 3 van deze serie legt Menno uit hoe u uw organisatie kunt voorbereiden op de eisen die de nieuwe wetgeving stelt.

E-facturatie: startpunt voor digitale transformatie

Met de komst van de nieuwe richtlijnen in het kader van het wetsvoorstel VAT in the Digital Age – of kortweg ViDA - is de kans heel groot dat e-facturatie verplicht wordt voor organisaties in de EU. Inmiddels hebben veel organisaties in de publieke en private sector de overstap weten te maken van traditionele facturatiemethoden naar elektronisch factureren, en gebruiken dit zelfs als een startpunt voor (verdergaande) digitale transformatie van finance, inkoop en supply chain-processen. Ondanks de bekende voordelen die e-factureren biedt - snellere factuurverwerking, minder fouten, kortere betaaltermijn - zijn er toch nog organisaties die worstelen met het nemen van de juiste stappen. Gelukkig is er een ruim aanbod aan moderne oplossingen die organisaties helpen om aan de voorgenomen richtlijnen te voldoen en tegelijkertijd de vruchten ervan te plukken!

 

Think big, start small

Menno legt uit waarom het selecteren van de juiste oplossing een belangrijke stap is. “U wilt immers niet binnen de kortste keren weer moeten overstappen. De oplossing moet toekomstgericht zijn, in lijn met uw organisatiedoelstellingen, naadloos kunnen integreren met uw huidige processen en gemakkelijk te adopteren door uw collega's en leveranciers. U zult begrijpen dat hier meer bij komt kijken dan technologie alleen. Daarom is het goed om professioneel en onafhankelijk advies in te winnen om te weten waar u op moet letten en welke moderne e-facturatie/Accounts Payable-oplossing u het beste kan ondersteunen”.

 

Menno vervolgt: “De kans is groot dat u waarschijnlijk kansen laat liggen die op korte termijn de factuurafhandeling in uw organisatie al drastisch kunnen verbeteren. Daarom is het belangrijk om te begrijpen waar knelpunten zitten die tot vertraging en (onnodige) kosten leiden, en wat mogelijke oplossingen zijn. Overweeg een aanpak waarmee u de verwerking van facturen centraliseert. Wanneer u een standaardprocedure hanteert en ook vastlegt, weet iedereen in uw organisatie precies hoe facturen met en zonder PO (digitaal) moeten worden verwerkt. Denk ook na over een goede en doordachte onboarding van uw leveranciers. Daarmee zet u een volgende stap naar een efficiënter proces en realiseert u transparantie in al uw uitgaven en verplichtingen met complete audit trail, die verzekert dat u financiële informatie nauwkeurig en volgens de laatste wet- en regelgeving kunt rapporteren”.

 

 

Lees de whitepaper | Het nieuwe digitale btw-stelsel en de toekomst van uw Accounts Payable-proces.

 

VAT in the Digital Age, bent u er klaar voor? We staan aan de vooravond van ingrijpende veranderingen in het btw-stelsel. De nieuwe wetgeving raakt vooral de processen die te maken hebben met facturatie, compliance en alles wat daarmee verbonden is, waaronder Accounts Payable. Dit heeft gevolgen voor uw mensen en uw processen, maar ook voor de systemen die deze processen ondersteunen. Wat gaat er veranderen in het nieuwe digitale btw-stelsel? Wat betekent dit voor uw organisatie? Hoe kunt u uw organisatie voorbereiden op de eisen die de nieuwe wetgeving stelt? En belangrijker nog, hoe kunt u deze veranderingen in uw voordeel laten werken? In deze whitepaper zet Menno Steur de antwoorden voor u op een rij.

 

Download hier gratis de whitepaper. 

Ook interessant voor u?

Wilt u meer weten?

Wij helpen u graag verder.

Laat het ons weten!