Nieuws

Spendlinq helpt organisaties bij

het verbinden van de hele Source to Pay-keten

14 oktober 2024

Source to Pay-expert Spendlinq helpt Nederlandse organisaties bij de digitale transformatie van inkoop en accounts payable-processen. En daar valt nog veel te winnen, ziet directeur en medeoprichter Paul van Rietschoten. Consultancy.nl sprak met hem over waar de belangrijkste kansen liggen en hoe Spendlinq opdrachtgevers helpt die te benutten.

Het is een overbekende uitdaging binnen organisatieland: afdelingen die elkaar zouden moeten versterken, werken grotendeels langs elkaar heen. Het probleem weerspiegelt zich niet alleen in het technologielandschap, maar ook in de processen en hoe de mensen ermee werken.

 

“Technologie, mensen en processen moeten perfect op elkaar worden afgestemd om zo efficiëntie en waardecreatie te maximaliseren”, stelt Paul van Rietschoten. “Een gebrek aan integratie tussen de verschillende systemen en afdelingen is daarbij de nummer één uitdaging waar organisaties tegenaanlopen.”

 

Spendlinq begeleidt vanuit een onafhankelijke positie organisaties die op zoek zijn naar de juiste (technologische) oplossing om mensen en processen te ondersteunen. “Of het nu gaat om strategische, technologische of operationele ondersteuning - wij fungeren als aanjager van de digitale transformatie en zorgen daarbij voor een duurzaam resultaat”, aldus Van Rietschoten.

 

Voortdurend op zoek naar verbetering
In die digitale transformatie speelt technologie uiteraard een centrale rol, maar er komt véél meer bij kijken.

 

“Met ruim 20 jaar ervaring in de markt zagen we dat initiatieven vaak dreigen te mislukken door een verkeerde aanpak van het selectietraject, slechte samenwerking tussen stakeholders en verkeerde inzet van technologie”, legt Van Rietschoten uit. “Terwijl het - met de juiste kennis en expertise - zoveel beter, sneller en goedkoper kan.”

 

Vanuit deze gedachte is Spendlinq opgericht. “Onze kracht is dat wij voortdurend op zoek zijn naar verbeteringen. Vanuit onze achtergrond kennen wij de processen van Source to Pay als geen ander, weten welke technologie daarvoor in de markt is en welke oplossing het beste past bij de situatie van onze opdrachtgevers.”

 

Die oplossing hoeft niet per se een compleet nieuw systeem te zijn. “Het kan ook goed zijn dat in bepaalde situaties het juist de mensen en processen zijn die extra aandacht nodig hebben en nieuwe technologie niet eens noodzakelijk is. Of dat met een slimme technologische toevoeging de bestaande software weer een tweede leven krijgt.”

 

Veelkleurig
Wat betreft de zo cruciale integratie van zowel afdelingen als systemen, ziet Van Rietschoten de laatste jaren een positieve ontwikkeling in de opkomst van ‘best-of-breed’ oplossingen die naadloos op elkaar aansluiten.

 

“Denk bijvoorbeeld aan gespecialiseerde software voor Contract Lifecycle Management, Contingent Workforce en Accounts Payable Automation. Als je die vroeger naast elkaar wilde gebruiken, vroeg dat om duur en lastig maatwerk. Maar integratie is inmiddels verworden tot een standaard functionaliteit.”

 

Daarmee is de keuze niet meer zwart-wit tussen óf één ‘best-of-suite’ Source to Pay-oplossing óf vele gespecialiseerde oplossingen, maar “veelkleurig”, zoals Van Rietschoten het verwoordt. “En dat is goed nieuws voor organisaties. Er zijn nu oneindig veel combinaties mogelijk, en dus ook een die past bij de specifieke behoeften en ambities van jouw organisatie én medewerkers.”

 

Van ontwerp tot implementatie
Spendlinq helpt opdrachtgevers bepalen wat voor hun organisatie het beste werkt. “We hebben een full service-dienstenaanbod: we adviseren en begeleiden bij het ontwerpen, implementeren en optimaliseren van Source to Pay-processen of deelgebieden daarvan, ongeacht de volwassenheidsfase of de technologie die wordt gebruikt”, schetst Van Rietschoten.

 

Inmiddels bijna twee jaar onderweg, kan hij tevreden vaststellen dat de dienstverlening aanslaat. “Er blijkt een enorme behoefte te zijn aan de unieke combinatie van enerzijds expertise in het Source to Pay-domein en anderzijds kennis van innovatieve technologie.”

 

Zo begeleidde het team van Spendlinq bij een landelijke publieke uitvoeringsinstantie de vervanging van de bestaande Purchase to Pay-oplossing. “We verzorgden het projectmanagement en de functionele implementatie van een nieuw systeem.”

 

Ook deed het bureau een groot project voor een landelijke belangenorganisatie. “We hielpen met strategische advisering, procesanalyse, pakketselectie en de uiteindelijke implementatie van een nieuw systeem voor de complete dekking van het Source to Pay-proces.”

 

De menselijke factor in transformatie
Om te zorgen dat de systemen en processen de mensen binnen de organisatie goed ondersteunen, speelt ook verandermanagement een belangrijke rol in de opdrachten van Spendlinq – zowel in relatie tot de medewerkers als het management.

 

“Leiderschap en visie zijn bepalend”, aldus Van Rietschoten. “Het management moet een duidelijke visie hebben over de aanleiding, aanpak en doelen van de digitale transformatie en hoe dit te communiceren naar alle belanghebbenden.”

 

“En ook de medewerkers verdienen aandacht. Verandering in processen en systemen kan weerstand oproepen. Om dat te voorkomen moet je de mensen vanaf het begin meenemen. Daarnaast moeten de medewerkers zich – met of zonder training – de noodzakelijke digitale vaardigheden eigen maken, zodat zij de nieuwe processen en technologie ook echt begrijpen en gebruiken.”

 

Dit vraagt ook om een cultuurverandering, benadrukt hij. “De bedrijfscultuur moet erop zijn gericht dat mensen over hun eigen grenzen én die van hun afdeling heenstappen. Digitale transformatie vereist gemeenschappelijke doelen en het delen van kennis. Samenwerking en communicatie zijn cruciaal.”

 

Uitdagingen én kansen
Vooruitkijkend, ziet Van Rietschoten nog genoeg uitdagingen én kansen op het Source to Pay-vakgebied afkomen.

 

“Compliance blijft een voortdurende uitdaging, denk bijvoorbeeld aan alle nieuwe ESG-vereisten die bedrijven verplichten om de duurzaamheidsprestaties van de organisatie én supply chain te verbeteren en inzichtelijk te maken. En uiteraard verdient security steeds meer aandacht. Dit betreft veelal beleid en maatregelen die zich richten op de beveiliging van betrokken data, systemen en netwerken.”

 

Kansen zitten grotendeels in de vele nieuwe technologieën die voortdurend op de markt komen. “Het gaat momenteel heel snel”, stelt Van Rietschoten, “van AI tot machine learning, advanced analytics, virtual assistants en nog veel meer.”

 

“Degelijke innovaties zullen het vakgebied ingrijpend veranderen. Wij helpen organisaties omgaan met de uitdagingen die dit met zich meebrengt en met het scheiden van het kaf van het koren: wat is een hype en wat kan echt waarde toevoegen aan jouw organisatie? En uiteraard helpen we vervolgens bij het realiseren van die waarde.”

 

Vele talenten, één doel
Met al die ontwikkelingen ziet Van Rietschoten de toekomst van Spendlinq vol vertrouwen tegemoet.

 

“Voor de komende jaren zet Spendlinq vol in op groei. Zowel in Nederland als internationaal. Cruciaal daarbij is het vinden en binden van de beste gekwalificeerde mensen – ondernemende consultants die het Source to Pay-domein als geen ander kennen of willen leren kennen.” Van Rietschoten is ervan overtuigd dat Spendlinq zo kan uitgroeien tot “de eerste naam waaraan organisaties denken bij vraagstukken op het gebied van de digitale transformatie van Source to Pay-processen”.

 

“En we willen met elkaar natuurlijk ook gewoon een mooi en leuk bedrijf neerzetten”, voegt hij meteen toe. “Onze mensen zijn het hart van ons bedrijf. Ieder met z’n eigen talenten en expertise, maar wat wij gemeen hebben is het enthousiasme, de betrokkenheid en de creativiteit om samen één doel te bereiken: de beste full service-dienstverlener zijn in ons vakgebied.”

 

Bron: Consultancy.nl

 

 

Ook interessant voor u?

Wilt u meer weten?

‍Wij helpen u graag verder.

Laat het ons weten!